Panzer

A Panzer III harckocsi

2024. március 31. - Panzerkampf

A II. világháború kirobbanásakor, vagyis 1939 szeptember elsején a német harckocsi-állomány döntő többsége (80-90 százaléka) még mindig a Panzer I és II. színvonalú páncélosokból állt. Bár a legelső komolyabb tűzerővel rendelkező tankok, a Panzer III -as harckocsik első darabjai már 1936-ban legördültek a németországi gyártósorokról, az 1939-es és 1940-es hadműveletekben még nem vettek részt nagyobb számban. A Panzer III-ból 1936-1940 között csak 1309 db készült el, később viszont folyamatosan nőtt a gyártási volumen: 1941-ben már 2213 db-ot, 1942-ben 2958 db-ot, 1943/44-ben pedig a háború csúcspontján 8131 db-ot készítettek el a német fegyvergyárak. Végül a háború alatt összesen 15 747 db Panzer III. harckocsi lett legyártva, amivel ez a típus lett a leggyakoribb a német fegyveres erőknél (A Panzer IV, kétezer darabbal maradt le mögötte). [Adatok forrása: Stephen Zaloga hadtörténész könyve]

A Panzer III-ból összesen 12 altípus készült, a legnagyobb darabszámot (2616 db -ot) a "J" változat érte el, 50 mm-es ágyúval és 21 tonnás tömeggel. Az elsődleges fegyverzetüket tekintve az első típusok még 37 milliméteres KwK L/45 lövegekkel készültek, később jelentek meg az 50 mm-es harckocsi-ágyúk (Az N típusnál használtak 75 mm-es harckocsiágyút is, ám ennek átütőereje még gyengébb volt a hagyományos 50 mm-es változatnál.) A Panzer III. páncélzata a leggyengébb részeken 14, a legerősebb felületeken 50 mm körül volt (de néhol elérte a 80-90 mm-t is).

A Wehrmacht (a II. világháborús, hitleri német hadsereg) a Panzer III. harckocsik tömegtermelésével kezdte meg igazi páncélos-programjának megvalósítását, melyet igazából Heinz Guderain tábornoknak köszönhettek a németek. Ő volt a Führer környezetében az első olyan magas rangú tiszt, aki felismerte a harckocsi fegyvernemben rejlő lehetőségeket és képes is volt meggyőzni Hitlert arról, hogy áldozzon erőforrásokat a német páncélos-programra. Ez nem csupán a technikai fejlesztéseket jelentette, hanem egy új típusú stratégia és harcmodor kialakítását is, melyben a harckocsik önálló erőként, gyors előretörésekben kerülnek bevetésre (a légierő támogatásával). Ennek eredménye a Nyugat-Európa 1940-es lerohanását célzó Fall Gelb és a Blitzkrieg mellyel a németek másfél hónap alatt szerzik meg Hollandiát, Belgiumot, Luxemburgot és Franciaországot.

panzer_3.jpg

Panzer III. G típus. Forrás: LINK

panzer3.jpg

Panzer III a keleti fronton. Forrás: LINK

panzer3_h.jpg

Panzer III. "H" változat. Forrás: LINK

Most ennyi fért bele, de a továbbiakban tervezzük, hogy más második világháborús harckocsikat, páncél-vadászokat, önjáró lövegeket és roham-lövegeket is bemutatunk, mindig archív felvételekkel, rövid magyarázatokkal és történelmi kitekintésekkel kiegészítve posztjainkat. Várhatóak nem csak német, hanem orosz, angol és amerikai páncélosok is. Köszönjük, hogy elolvastad posztunkat!

***

panzer_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://panzerkampf.blog.hu/api/trackback/id/tr8918367699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása